Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2011. január 1., szombat

Kávéházi est Naszreddin hodzsáról

Magyarországon humoros meséknek tartják történeteit, Törökországban viszont vallási tanulsággal bíró tanmeséknek aforizmáit. A 13. századi szúfi bölcset Anatóliától Afganisztánon át Kelet-Turkesztánig sok nép tartja sajátjának, de Dzsoha néven az arab világban is kedvelt figura.


Naszreddin hodzsa alakját dolgozza fel a Török Iránytű Európába Egyesület következő kávéházi esti programja 2011. január 12-én 19 órakor a Star Kebab étteremlánc Dob utca 1. szám alatti vendéglőjének pincehelyiségében. Az est vendégei  Tasnádi Edit, turkológus és Demeter Tamás, filozófus.


Tasnádi Edit a Török-magyar kéziszótár egyik szerkesztője és számos kortárs irodalmi mű -köztük Orhan Pamuk regényei-  fordítója. Demeter Tamás 2008-ban habilitált és a Magyar Tudományos Akadémia tudományos főmunkatársa, valamint a Miskolci Egyetem docense.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése