Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. december 8., szerda

A szalafizmus valódi arca: így mulat egy szaúdi úr

A Magyar Nemzet cikke



Harsogó zene, alkohol, drogok és prostituáltak – így szórakoznak zárt ajtók mögött a külvilág felé egészen más képet mutató szaúdi hercegek – írja a The Guardian a legújabban nyilvánosságra hozott WikiLeaks-dokumentumok alapján. 


Mivel a társadalom legmagasabb rangú tagjairól van szó, a rettegett vallási rendőrség is távol marad, a fiatalok pedig vidáman élvezhetik az éjszakai életet. A jelentést író amerikai diplomata a halloween alkalmából rendezett egyik éjszakai partin vett részt 2009-ben, amelyet a nagy al-Thunayan család egyik fiatal hercege szervezett, akinek pontos kilétét nem árulja el a jelentés. Az is kiderül a dokumentumból, a bulit részben egy energiaitalt gyártó amerikai cég finanszírozta. 



A látvány olyan volt, mint bármelyik európai vagy amerikai éjszakai szórakozóhelyen: a parketten divatos ruhába öltözött, fiatal párok táncoltak a DJ által kevert slágerekre, a bárpult mögött pedig mixer szolgálta ki a szomjas vendégeket, akik a törvény és a szokásjog szerint legfeljebb narancslével olthatták volna szomjukat, a bárpult mögött azonban a világ legnevesebb italmárkáinak címkéit viselő üvegek sorakoztak. A diplomata hamarosan megtudta, ez csak a látszat: valójában mindegyik palack a helyben kotyvasztott, szadiki nevű alkoholos italt tartalmazta. A márkás alkoholhoz nehéz hozzájutni az országban: a dokumentum megjegyzi, egy üveg Smirnoff vodka körülbelül 1500 riyálba kerül a feketepiacon (ez körülbelül 80 ezer forint), míg a helyi vodkát már ennek tizedéért be lehet szerezni. 



A jelentés írója a beszélgetések során azt is megtudta, a körülbelül százötven fő, 20-30 éves szórakozó fiatal közül nem mindenki „rendes” vendég: akadnak köztük „dolgozó lányok” is. A konzulátus alkalmazottja arra is utalást tesz, ezekben a körökben megszokott a „hasis és kokain használata is”. 



Az efféle rendezvényekre csak akkor lehet bejutni, ha az ember neve szerepel a rendkívüli szigorral és elővigyázatossággal összeállított vendéglistán – ez pedig gyakorlatilag a vagyonosok kiváltsága. Ilyen emberből azonban van elég az országban: Szaúd-Arábiában körülbelül tízezer különböző rendű és rangú herceg él. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése