Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. május 24., hétfő

AZERBAJDZSÁN: Törvénytelen választások Hegyi Karabahban


SITA

A keresztény örmények által uralt szeparatista régió a muzulmán Azerbajdzsántól a 90-es évek elején folytatott véres háború után szakadt el. A háború mintegy 30 ezer emberéletet követelt, s mindkét oldalról közel egymillió ember hagyta el hazáját.



Foto: SITA/AP


JEREVÁN május 23. (WEBNOVINY/AFP) – Az Azerbajdzsántól elszakad Hegyi Karabahban ma parlamenti választásokat tartanak. Az Európai Unió már korábban közölte, hogy a választásokat nem tartja legitimnek. A keresztény örmények által uralt szeparatista régió a muzulmán Azerbajdzsántól a 90-es évek elején folytatott véres háború után szakadt el. A háború mintegy 30 ezer emberéletet követelt, s mindkét oldalról közel egymillió ember hagyta el hazáját.

Mikael Hadzsian, Hegyi Karabah központi választási bizottságának elnöke szerint „a demokrácia, az emberi jogok és a polgári társadalom bevezetésének időszakában a választásoknak kulcsfontosságuk van“. Azerbajdzsán a választásokat törvényellenesnek tartja. „Az örmények által megszállva tartott Karabahban a választások ellentétesek az azeri alkotmánnyal és a nemzetközi jog valamennyi szabályával“ – jelentette ki ezen a héten Mazair Panachov, az azerbajdzsáni választási bizottság elnöke.

A vitás választásokkal foglalkozott a napokban Catherine Ashton, az Európai Unió külügyminisztere is, aki szerint tárgyalni kell, hogy a hosszan tartó konfliktust végre lezárhassák. „Az Európai Unió nem ismeri el azt az alkotmányos és jogi keretet, melynek alapján a „parlamenti választásokat” tartják, jelentette ki. Az Európai Unió teljes támogatásáról biztosította viszont az Európai Biztonsági és Együttműködési Szerevezet minszki csoportját, melyben közösen elnököl Frakciaország, Oroszország és az Egyesült Államok. Ezt a csoportot 1992-ben azzal a céllal hozták létre, hogy rendezze Azerbajdzsán és Örményország vitáját Hegyi Karabah ügyében. A két ország között hivatalosan állandó háborús viszony van, s a kérdés a feszültség forrása továbbra is az Irán, Oroszország és Törökország között elterülő, stratégiailag fontos kaukázusi térségben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése