Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. május 24., hétfő

Moszkva üzletelne Dagesztánnal


Dagesztáni látkép. A destabilizációban sokan érdekeltek
Reuters – Sergei Rasulov

















A Népszabadság cikke


Medvegyev a Kaukázus pacifikálását nem a hadsereggel oldaná meg

Négy hónap alatt 52 rendőrt öltek meg Dagesztánban. Az Oroszországhoz tartozó észak-kaukázusi köztársaság vezetése szerint a hegyekben bujkáló fegyveresek ellen a katonai megoldás helyett Moszkvának ideje a munkanélküliséggel és korrupcióval küzdő térség gazdasági fellendítésére koncentrálni – ha valóban fel akarja számolni a radikális vahabiták csoportjait.

Ahogy kiszorultak a fegyveresek Csecsenföldről, úgy erősödtek meg a mi területünkön – magyarázta lapunknak a terrorizmus hátterét Dagesztán belügyminisztere, utalva a szomszédos köztársaságból hazatért dagesztáni eredetű harcosokra. Ali Mogamedov szerint a visszatérők száma 150 fő, akiket az „al-Kaida dagesztáni szárnya” finanszíroz.

A problémát azonban súlyosbítja, hogy a fegyvereseken és a rendfenntartókon túl a helyi vezetés érdekcsoportjai között is léteznek konfliktusok: Adilgerej Magomedtagirov belügyminiszter tavalyi meggyilkolása mögött is inkább klánharcokat, mint terroristákat sejtenek. – Több verziót vizsgálunk, a helyzetet nem kommentálom – mondta Magomedov.

A köztársaság 700 ezres fővárosát, Mahacskalát 12 éve irányító, 15 támadást túlélő, végül azonban tolószékbe kényszerült polgármester esetében sem vahabiták követhették el a támadást. – Jelenleg is vannak olyan, a destabilizációban érdekelt erők a politikai eliten belül, akik megbízást adnak a terroristáknak, saját konfliktusaik rendezésére – mondta a polgármester helyettese, BogadMagomedov.

Rendőrök és helyi politikusok pedig azt is valószínűsítik, hogy a fegyveres harcosok elleni küzdelem fenntartásában érdekelt a hadsereg is. – Ez sok magasrangú tiszt számára jó ugródeszka a további karrierhez. Amíg erre pénzt ad Moszkva, addig lesz is küzdelem – állítják egyöntetűen.

Ezt felismerve állhatott elő a héten Dmitrij Medvegyev lényegében új kaukázusi koncepcióval, amelyben a korrupció elleni harc és a gazdasági feltételek javításának igényét foglamazta meg.

A váltás az erőszakszervezet vezetőitől eltérő, üzletben érdekelt körök befolyásának növekedését jelenti a Kremlen belül: a közelmúltban létrehozott észak-kaukázusi szövetségi körzet fejévé Medvegyev Alekszandr Hloponyint nevezte ki, az eddig kihasználatlan olajvagyonnal rendelkező Kaszpitenger menten fekvő Dagesztán elnökévé pedig februárban a közgazdász végzettségű Mogamed Mogemedovot tette meg. (Igaz, utóbbi édesapja 2006-ig állt hosszú időn át a köztársaság élen.)

A koncepció kimondatlanul szakítast jelent Vlagyimir Putyin kormányfő még elnökként megfogalmazott politikájával szemben, amely szerint a térség pacifikálása a hadsereg aktív bevonásával biztosítható.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése